Datum:
Nieuwsbrief 2 juli 2025
Wegwerkzaamheden van juli tot en met september 2025
Komende maanden in juli t/m september komen er diverse wegwerkzaamheden aan. Hieronder een overzicht van de grotere wegwerkzaamheden. Een overzicht van alle werkzaamheden staat op nijmegen.nl/wegwerkzaamheden. Bereid u voor vertrek goed voor zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
Herinrichting Jonkerbosplein
Van 19 tot 24 juli is het Jonkerbosplein afgesloten. Alle wegen naar dit plein zijn dan dicht. Het deel vanaf de Nieuwe Dukenburgseweg naar het Jonkerbosplein blijft nog dicht tot 18 augustus. Het verkeer wordt via gele borden omgeleid.
Asfaltwerkzaamheden Industrieweg
Vanaf maandag 28 juli tot en met vrijdag 1 augustus wordt een deel van de Industrieweg opnieuw geasfalteerd. De weg is daarom in de avond en nacht afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Het gaat om het deel van de Industrieweg tussen het Industrieplein en het Vredenburgplein, de rotonde bij de Waterstraat/Voorstadslaan/Industrieweg. De omleidingsroute wordt met borden aangegeven en gaat via de Laan van Oost-Indië.
Nieuw asfalt Scheidingsweg
Een deel van de Scheidingsweg wordt vanaf maandag 11 augustus 07.00 uur tot en met vrijdag 15 augustus 17.00 uur opnieuw geasfalteerd. Daarom is voor al het gemotoriseerd en fietsverkeer in beide richtingen afgesloten. Het gedeelte vanaf de Pastoor Schelstraeteweg tot en met het kruispunt Driehuizerweg krijgt nieuw asfalt. De weg wordt daarom afgesloten tussen St. Annastraat en de Panovenlaan.
Laan van Oost - Indië tijdelijk afgesloten
De Laan van Oost-Indië wordt vanaf 17 september 6.00 uur tot en met vrijdag 19 september 17.00 uur afgesloten. Vanwege het aanleggen van een warmteleiding op het Nyma terrein wordt een deel van de Laan van Oost-Indië, tussen de Latensteinweg en de onderdoorgang bij de Vasim afgesloten. Het gaat alleen om de rijstrook richting de Weurtseweg. Gemotoriseerd verkeer en fietsers worden via gele borden omgeleid.
A73
In juli start Rijkswaterstaat met fase 2 van de werkzaamheden aan de A73. Bereid uw reis goed voor en kijk vooraf op rijkswaterstaat.nl.
Creatieve ondernemers gezocht!
Wilt u ondernemen op een bijzonder karakteristieke plek in Nijmegen centrum? De kiosk op het Joris Ivensplein is de komende jaren beschikbaar voor creatieve initiatieven. We zoeken enthousiaste ondernemers met ideeën die de levendigheid en de sfeer op het plein versterken.
Het Joris Ivensplein is in ontwikkeling en krijgt op termijn een andere inrichting. Afgelopen maand is een enquête gehouden onder bewoners en bezoekers om ideeën op te halen en te kijken wat mensen nu van de plek vinden. De komende jaren maken we een nieuw plan. Vanaf 11 juli is de kiosk eerst enkele maanden de plek voor ‘Nimmarama’, een foto en filmgalerij. Daarna is de kiosk klaar voor creatieve makers en/of organisaties.
Wat bieden we aan:
- Een plek in centrum Nijmegen: Joris Ivensplein 3 en 4
- Ruimte voor creatieve ondernemers
- Tijdelijk gebruik voor 3 jaar
Interesse? Kijk dan op kavelsvastgoed.nijmegen.nl en meldt u aan.
Winkels verkopen in Vierdaagseweek geen alcohol in middag en avond
Het is in de binnenstad verboden om in de Vierdaagseweek van zaterdag 12 juli tot en met vrijdag 18 juli tussen 12.00 uur en 24.00 uur alcoholhoudende drank te verkopen. In de ochtend tussen 00.00-12.00 uur mag dit wel. Het gaat om het gebied tussen de Waal, Keizer Traianusplein, St. Canisiussingel, Oranjesingel, van Schaeck Mathonsingel, Stationsplein en spoorlijn Arnhem-Nijmegen.
Het verbod geldt voor alle bedrijven in de binnenstad zonder Alcoholvergunning. Dat zijn onder andere cafetaria’s, winkels, supermarkten en nachtwinkels. Horecagelegenheden mogen wel alcohol schenken en slijterijen (met een slijterijvergunning) in de binnenstad mogen wel alcohol verkopen.
Er bestaat ook een verbod om tijdens de Vierdaagseweek vanaf 18.00 uur tot 8.00 uur dranken in glas te verkopen. Dat blijft bestaan en geldt voor alle bedrijven in de binnenstad.
Waarom is dit besloten?
In de Vierdaagseweek verkopen supermarkten en andere (pop-up) winkels grote hoeveelheden drank, die vaak fors goedkoper is dan bij de horeca. Dat heeft een aantrekkende werking op (met name jongere) bezoekers om méér alcohol te drinken.
Los van gezondheidsrisico’s heeft dit overmatige alcoholgebruik ook andere ongewenste gevolgen, bijvoorbeeld openbare ordeverstoring en overlast van zwerfafval en opengescheurde afvalzakken (vanwege statiegeldblikjes) op straat. Hierover ontvangt de gemeente ook klachten van centrumbewoners. Uit onderzoek blijkt dat in 2024 14% van het afval op straat blikjes betrof, waarvan het merendeel alcoholische drank. De horeca maakt tijdens de Vierdaagsefeesten gebruik van recyclebare bekers om (zwerf)afval te beperken.
Hoe wordt gecontroleerd op dit verbod?
Toezichthouders van de gemeente controleren of ondernemers zich houden aan het verbod op de verkoop van alcoholhoudende drank.
Bij de eerste geconstateerde overtreding, of dreigende overtreding, wordt mondeling gewaarschuwd en vindt na een hersteltermijn van 15 minuten een hercontrole plaats. Er is sprake van een dreigende overtreding, als de ondernemer geen enkele beperkende maatregel heeft genomen om de aankoop van alcohol door klanten te voorkomen.
Als zij bij deze of een volgende controle een overtreding constateren, schrijven zij meteen een boeterapport, dat zal leiden tot een bestuurlijke boete van 1175 euro op basis van de Alcoholwet.
Na twee geconstateerde overtredingen wordt overgegaan tot toepassing van spoedeisende bestuursdwang en wordt het bedrijf gesloten gedurende de Vierdaagseweek.
Column burgemeester
Asociaal
Het baart mij grote zorgen: het asociale gedrag van sommige mensen op sociale mediaplatforms. Open een artikel op een nieuwswebsite met een reactiemogelijkheid en het lijkt alsof de deksel van een rioolput opengaat. Er zijn zóveel mensen die ongefundeerd en ongefilterd oordelen over een ander. Meestal zonder zich in het verhaal te verdiepen of de persoon te kennen. Of die vanaf hun eigen account de vreselijkste beledigingen en bedreigingen de wereld inslingeren.
Wat gebeurt er toch als zo iemand achter een toetsenbord of smartphone zit? Ik kan me niet voorstellen dat ze zoiets in iemands gezicht durven zeggen, of in de supermarkt een wildvreemde de dood toewensen. Blijkbaar waant men zich anoniem en onaantastbaar thuis op de bank of zolderkamer. Toch toont hun profiel vaak gewoon naam en toenaam, een foto van vrouw en kinderen, het bedrijf waar ze werken. Wat brengt het hen, om doelbewust mensen de hoek in te trappen, met meningen en oordelen over hun uiterlijk, geslacht, keuzes?
Ik wil als burgemeester niet accepteren dat ook Nijmegenaren dit doen. Dat gemeenteraadsleden, wethouders, ambtenaren en ikzelf, die hun werk voor onze stad doen, moeten accepteren dat dat ‘erbij hoort’. Hoe sterk je ook in de schoenen staat: het is kwetsend, bedreigend en schadelijk. Ook voor mensen om die persoon heen. Een gemeenteraadslid is een ouder, partner, vriend(in), een inwoner van onze stad die er ook ander werk naast doet. Het beschadigt soms ook de bedrijfsvoering van de werkgever van een raadslid. Dit asociale gedrag neemt zulke grote vormen aan, niet alleen online maar ook op straat en aan de balies, dat mensen straks geen wethouder, ambtenaar, boa of raadslid willen zijn. Hoe moet het verder met onze democratie als we de macht geven aan hufters? Daar pas ik voor.
Een andere mening hebben of emoties uiten mag altijd. Maar ik wil samen met u een norm stellen: dít kan niet in Nijmegen. Aan wie zich richting gemeentebestuurders en -medewerkers stelselmatig beledigend en bedreigend uit: wij zullen dit volgen en aanpakken. We weten vaak wie de afzenders zijn, maar ik schrijf dat hier nu niet op. Wie zich online asociaal in het openbaar gedraagt, kan wat mij betreft een reactie in het openbaar verwachten. Van strafbare berichten doen wij uiteraard aangifte.
Ik roep andere bestuurders en Nijmegenaren op om óók een grens te trekken. Spreek dit soort types aan. En bedenk ook eens of u wel 'bevriend’ wilt zijn met zo iemand op een sociaal netwerk, of in het dagelijks leven. Als uw moeder, geliefde, zakenrelatie of werkgever wist wat zo'n persoon allemaal online uitkraamt, wilt u dan dat zij u gezellig met diegene op foto's en filmpjes zien, of samen aan de borrel tegenkomen? Ik denk dat dit soort types moeten gaan voelen dat hun omgeving dit soort uitingen niet oké vindt. Dat asociaal gedrag online niet alleen de mensen die ze uitschelden schaadt, maar ook henzelf. Hopelijk dringt het dan door.
Nieuwe podwalk vertelt Joodse verhalen uit Nijmegen
Vanaf 3 juli is de nieuwe podwalk Joodse verhalen uit Nijmegen te beluisteren. Deze audiowandeling vertelt de verhalen van Joodse Nijmegenaren die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog in de stad woonden. De wandeling voert langs plekken en huizen in het centrum die verbonden zijn met hun levensgeschiedenis. De wandeling start bij parkeergarage Keizer Karel. De route is 4,5 km lang en met het beluisteren van de tracks ben je er in totaal zo’n anderhalf uur mee bezig.
De podwalk is gemaakt door de Evangelische Omroep (EO) in samenwerking met de gemeente Nijmegen, als onderdeel van het programma 80 jaar Vrijheid. Nijmegen is de eerste stad in Nederland met een podwalk over de Joodse oorlogsgeschiedenis. Het is de bedoeling dat er een serie komt van Joodse verhalen uit verschillende gemeenten.
De wandeling is interessant voor inwoners van Nijmegen, bezoekers van de stad én iedereen die zich wil verdiepen in deze vaak onderbelichte geschiedenis.
Wandel de podwalk: Kijk voor meer informatie op intonijmegen.com of beluister de podwalk meteen op Spotify.
Nieuws uit de raad
Vanavond is het Politieke Avond en de besluitronde staat centraal. De Politieke Avond start om 14.00 uur. U kunt de besluitronde bijwonen in het stadhuis of online volgen via nijmegen.nl/gemeenteraad. Op de agenda staan onder andere ontwikkeling Vlaamsegas, demonstratierecht en de haven- en kadeverordening.
Demonstratierecht
De fracties van PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en SP vinden demonstreren een belangrijk recht. Mensen kunnen immers op die manier laten zien wat ze ergens van vinden. In Nijmegen moet daar ruimte voor zijn. De fracties zijn daarom blij dat de burgemeester het manifest voor demonstratierecht van Amnesty International heeft ondertekend. De fracties willen graag in debat met andere raadsleden of de gemeenteraad dit manifest ook wil ondertekenen. En ook hebben ze ideeën over een grotere rol van de gemeenteraad bij de uitvoering van het manifest en bij beleid over demonstraties.
De vergadering van de raad is hier live te volgen of later terug te kijken.
Dit is de laatste politieke avond voor het zomerreces van de gemeenteraad. De volgende politieke avond is op woensdag 20 augustus.
Blijf op de hoogte van de gemeenteraad
Wilt u op de hoogte blijven van de agenda’s, onderwerpen en nieuws van de gemeenteraad. Dan kunt u zich abonneren op de nieuwsbrief van de gemeenteraad. Of volg de gemeenteraad op LinkedIn.