Nijmegen als circulaire stad

De gemeente Nijmegen wil in 2050 volledig circulair zijn. Dit betekent dat we oude materialen opnieuw gebruiken. Zo maken we minder afval en hoeven we minder nieuwe spullen te kopen. Op deze pagina leest u meer over Nijmegen als circulaire stad.

Wat is circulariteit?

Voor het onderhouden van de stad gebruiken we veel materialen. Denk aan asfalt, stenen en metaal voor lantaarnpalen. Maar de grondstoffen op aarde raken een keer op. Ook komt er veel CO2 vrij bij het maken van deze materialen. Dat is slecht voor het klimaat. Daarom proberen we oude materialen opnieuw te gebruiken. Bijvoorbeeld door ze te recyclen of in een nieuw project te gebruiken. Zo maken we minder afval en hoeven we minder nieuwe spullen te kopen. Het gaat dus niet alleen om geld besparen, maar vooral om het beschermen van de aarde.
 

Plannen voor een circulaire stad

Gemeente Nijmegen heeft in het uitvoeringsprogramma acties opgesteld hoe wij werken naar een volledig circulaire economie in 2050. Dit uitvoeringsprogramma heeft effect op de openbare ruimte, bouwen, zorg, voeding en voedsel en afval. Hieronder leest u meer over een aantal onderdelen uit dit uitvoeringsprogramma. Of lees het volledige uitvoeringsprogramma.

Hergebruik van materialen in de openbare ruimte

De openbare ruimte in Nijmegen bestaat uit veel verschillende onderdelen. Denk aan bomen, wegen, bruggen, speeltoestellen en nog veel meer. Samen zijn deze dingen ongeveer 1,2 miljard euro waard. We zorgen hier goed voor. Deze onderdelen gaan niet voor altijd mee. Door veel gebruik, moeten we sommige dingen vervangen. Dit gebeurt gemiddeld eens in de 25 jaar. Soms eerder, soms later. Een verkeersbord gaat bijvoorbeeld zo'n 10 jaar mee, maar een riool kan wel 80 jaar blijven liggen. Als iets kapot, versleten of onveilig is, kijken we goed of we het kunnen repareren of moeten vervangen. Als we vervangen, proberen we zoveel mogelijk onderdelen opnieuw te gebruiken. Zo zorgen we voor het klimaat en werken we aan een circulaire economie.

Wat merkt u daarvan?

Misschien ziet u in uw buurt wel eens werkzaamheden aan wegen, stoepen of bruggen. Dan proberen we materialen zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Oude stenen gebruiken we opnieuw voor parkeerplekken
  • We leggen oude straatstenen en stoeptegels weer terug
  • Delen van oude bruggen gebruiken we voor nieuwe bruggen
  • We reinigen oud asfalt, zodat we minder nieuw asfalt nodig hebben
  • Verkeersborden krijgen een tweede leven

Op onze gemeentewerf slaan we gebruikte materialen op. Die gebruiken we later opnieuw. Ook doen we mee aan DuSpot: een soort Marktplaats voor tweedehands bouwmaterialen.
Als hergebruik niet kan, kiezen we voor nieuwe materialen die duurzaam zijn.

Verbod op reclame voor vlees en fossiele brandstoffen in de openbare ruimte

De gemeente Nijmegen werkt aan het terugdringen van reclame voor vlees en fossiele brandstoffen in de openbare ruimte. Het kan zijn dat je deze reclames toch nog af en toe ziet. Dat klopt: we zitten momenteel in een overgangsfase waarin deze vormen van reclame stap voor stap worden afgebouwd.

Repaircafés

Wilt u meehelpen aan een circulaire economie? Laat dan uw spullen repareren in plaats van iets nieuws te kopen. U kunt veel dingen laten maken, zoals elektronische apparaten, kleding of speelgoed. In de buurt van Nijmegen zijn er veel repaircafés. Ze zijn op verschillende dagen open. U kunt daar uw spullen laten repareren.

Meer over repaircafés