Nieuwsberichten 2022

Op deze pagina staan mooie voorbeelden van bedrijven en organisaties die al stappen zetten op het gebied van energie besparen en duurzame opwekking. Zo leveren zij een bijdrage aan een energieneutraal Nijmegen in 2045!

Inhoud

Werkbezoek aan Klingele Golfkarton

Op dinsdag 18 mei was het werkbezoek van wethouders Monique Esselbrugge en Jan Wijnia bij Klingele Golfkarton. Dé winnaar van de eerste Nijmeegse Zonnedak Award! Een prachtig en duurzaam bedrijf voor diverse circulaire verpakkingen van golfkarton. Na een interessante bedrijfspresentatie was er ruimte voor een rondleiding en gingen we het zonnedak op dat vol ligt met maar liefst 3.276 panelen!

Mooi om te zien hoe Klingele duurzaamheid heeft geïntegreerd in de gehele bedrijfsvoering. Zo is het pand volledig voorzien van ledverlichting, is er een waterzuiveringsinstallatie en worden de muren vervangen door duurzame sandwichpanelen met een hoge isolatiewaarde. Daarnaast probeert Klingele haar klanten zoveel mogelijk voor gerecycled materiaal te laten kiezen. Een prachtig voorbeeld voor Nijmegen! 


'Je bent een sukkel als je nu nog niet bezig bent je bedrijfsgebouw te verduurzamen'

Ze leggen het accent net even iets anders. Maar onderaan de streep komen beide wethouders van de gemeente Nijmegen wat scherp geformuleerd tot dezelfde conclusie: je bent een sukkel als je nu nog niet bezig bent je bedrijfsgebouw te verduurzamen. 

Jan Wijnia (o.a. wethouder duurzaamheid, klimaat en energie) legt net wat meer de nadruk op de noodzaak voor die omslag; voor een leefbare wereld, om de opwarming van de aarde niet nog sneller te laten verlopen, de aarde niet nog verder uit te putten. Monique Esselbrugge (o.a. wethouder economie) focust iets meer op de kansen om van die nood een deugd te maken. “Het barst hier van de knappe koppen en slimme ideeën. Daar heeft de hele wereld behoefte aan. We hebben die mensen en ideeën keihard nodig om die uitdaging aan te kunnen. En we hebben hier het talent in huis om voorop te lopen. Als bedrijfsleven, kennisinstellingen en ook wij als overheid de handen ineenslaan, liggen hier enorme kansen. Daarmee kunnen we die noodzakelijke transitie op een geweldige manier versnellen en versterken.”

Braakliggende bedrijfsdaken

Beide wethouders hebben net een filmpje opgenomen in het Technovium om de 1e Zonnedak Award van Nijmegen te promoten, die op 24 februari 2022 zal worden uitgereikt. Het dak van het markante gebouw vlak bij Station Heyendaal ligt vol met zonnepanelen die jaarlijks zo’n 140.000 kWh per jaar aan stroom opleveren. Dat staat gelijk aan het verbruik van zo’n 50 gemiddelde huishoudens.

“Daar word ik wel blij van”, zegt Wijnia. “En er liggen nog tal van dit soort geschikte daken van bedrijven en grotere instellingen braak. Op dit moment liggen er in Nijmegen bij elkaar opgeteld ruim 60.000 zonnepanelen op ruim 500 bedrijfsdaken. Dat is mooi, maar het wordt nog mooier als je weet dat het nog maar het 1e begin is. Als we alle geschikte bedrijfsdaken zouden gebruiken, kunnen we 10 keer zoveel zonnepanelen kwijt: zo’n 600.000.”
Dat is volgens de wethouder bijna de helft van het totale potentieel voor zonne-energie die we op allerlei daken kunnen opwekken. Die andere helft wordt in een steeds hoger tempo op daken van woonhuizen gelegd. Op daken van woonhuizen komen er nu jaarlijks zo’n 30.000 panelen bij, op bedrijfsdaken groeit dat met zo’n 20.000 per jaar. “Maar al die tienduizenden zonnepanelen klinken mooier dan het is. Want als we dit tempo aanhouden, zouden we nog meer dan 20 jaar bezig zijn, voordat we het potentieel dat we hier in Nijmegen hebben volledig zouden benutten. Dat gaat dus eigenlijk veel te langzaam. Nou zijn dit natuurlijk vooral nog de pioniers. Zij laten zien dat het kan en dat het loont. Dat helpt hopelijk andere ondernemers om dit ook te doen. En als het goed is voltrekt die transitie zich dan straks in een veel hoger tempo. Als de mensen en bedrijven die nog even de kat uit de boom hebben gekeken, ook overtuigd zijn dat het niet alleen moet, maar ook loont.”

Financieel aantrekkelijk 

Volgens Esselbrugge zitten we al wel in de buurt van dat kantelpunt. “Misschien is hier de wens ook een beetje de vader van de gedachte, maar feit is dat het inmiddels ook financieel een stuk aantrekkelijker is geworden om te investeren in zonne-energie dan pakweg 5 of 10 jaar terug. Bovendien zie je dat nu bijvoorbeeld ook banken hun verantwoordelijkheid beginnen te nemen en hierop in spelen. Daardoor kun je nu verduurzamingsmaatregelen vrij eenvoudig volledig gefinancierd krijgen. En je krijgt er ook gratis advies bij en soms zelfs rentevoordeel op leningen, naarmate je portefeuille duurzamer is.”

Als ondernemer hoef je volgens Esselbrugge dan ook niet meer bang te zijn dat je de investeringskosten niet zou kunnen opbrengen. “En het mooie van zelf stroom opwekken is dat je vanaf het 1e moment al geld terug verdient. Nu zijn de verschillen tussen elektriciteitsverbruik tussen het ene bedrijf en het andere natuurlijk groot. En dat geldt ook voor de ruimte voor panelen op het dak. Dus de terugverdientijd per ondernemer zal best fors verschillen, maar je kunt die terugverdientijd vrij gemakkelijk uitrekenen. Grosso modo is dat voor de meeste bedrijven ergens tussen de 5 en 10 jaar. Mijn inschatting is dat het met de jaren vermoedelijk nog wel wat korter wordt, maar het zou ook zo maar kunnen dat de subsidiemogelijkheden daar ook gelijke tred mee gaan houden en minder worden. Want de vraag naar zonnepanelen zal de komende jaren ongetwijfeld blijven groeien. Het lijkt me dan ook niet verstandig nog veel langer de kat uit de boom te blijven kijken.”

Zonnedak Award

Volgens beide wethouders liggen juist bij bedrijven enorme kansen. Bedrijven zijn niet alleen de absolute grootverbruikers, maar hebben ook de grootste dakoppervlakten. Door die te gebruiken zouden ze als grootverbruiker zelf fors op hun energierekening kunnen besparen en aan een duurzamere wereld kunnen bijdragen. Voor een stad als Nijmegen, zouden alleen de bedrijfsdaken al voor een 3e van alle stroomverbruik kunnen zorgen. Gekoppeld aan forse besparingsmaatregelen, als isolatie en dan ook nog het groeiend aantal zonnepanelen en besparingsmaatregelen van particulieren, wordt dan dat grote doel dat Nijmegen in 2045 volledig energieneutraal is, ineens heel goed haalbaar.

“Ik snap best dat toen we al weer bijna 10 jaar geleden met Power2Nijmegen begonnen en het over dit doel hadden, dat enorm ver weg en voor veel mensen bijna een utopie leek. Maar toen lagen er ook nog geen 6.000 zonnepanelen in de hele stad. En daarvan lagen er nog geen 1.000 op bedrijfsdaken. Juist die bedrijven hebben dus echt een stap gezet. Dat gaat nu 20 keer zo hard als 10 jaar geleden”, aldus Wijnia.

“En we zijn er ook van overtuigd dat we daarmee nog lang niet op topsnelheid zitten”, vult Esselbrugge aan. “En om dat nog een extra zetje in de rug te geven, organiseren we op 24 februari 2022 de 1e Zonnedak Award in Nijmegen. We zetten dan de bedrijven die de afgelopen 3 jaar meer dan 50 zonnepanelen op hun dak hebben geplaatst in het zonnetje en koppelen daar ook nog een leuk en lekker prijsje aan, maar hopen vooral te bereiken dat bedrijven hun ervaringen ook delen en zo elkaar over de streep helpen. Want echt, het is niet alleen bitter en bitter noodzakelijk dat we met elkaar die omslag maken en onze verantwoordelijkheid nemen, maar inmiddels ook echt 
lucratief.”

Fotografie: Jesse Engels