Vuurwerk afsteken

Het is het hele jaar verboden vuurwerk af te steken in Nijmegen. Ook tijdens de jaarwisseling. Alleen fop- en schertsvuurwerk (categorie F1) afsteken mag.

Overlast van vuurwerk kunt u melden bij de gemeente. Bij direct gevaar bel de politie: 112. Wij kunnen niet altijd direct op een melding afgaan. De meldingen worden vooral gebruikt om te weten op welke locaties de meeste overlast is. Op die locaties surveilleren onze toezichthouders vaker.

Overlast melden

Overlast melden

Nijmeegs vuurwerkverbod jaarwisseling

  • In september 2020 heeft de gemeente Nijmegen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opgenomen dat het afsteken van vuurwerk in Nijmegen het hele jaar door voor iedereen  verboden is.  De APV staat op de website Overheid.nl
  • Iedereen vanaf 12 jaar mag kindervuurwerk uit de categorie F1 (ook wel fop- en schertsvuurwerk genoemd, zoals sterretjes, grondbloemen, Bengaals vuur, knalerwten, trekrotjes) afsteken.
  • Als u tijdens de jaarwisseling professioneel vuurwerk wilt laten afsteken via een bedrijf, zoals een vuurwerkshow, dan moet dat bedrijf daarvoor een vergunning aanvragen.

Soorten vuurwerk

Vuurwerk heeft een code op de verpakking, die aangeeft om welke soort het gaat:

  • F1, ook wel fop- en schertsvuurwerk of kindervuurwerk genoemd, zoals sterretjes, grondbloemen, knalerwten, trekrotjes: dit mag u het hele jaar afsteken. Ook tijdens de jaarwisseling.
  • F2,  siervuurwerk zoals vuurpijlen en knalvuurwerk zoals rotjes: dit vuurwerk afsteken is tijdens de  jaarwisseling in Nijmegen verboden voor consumenten. Vuurwerkhandelaren in Nijmegen mogen volgens landelijke wetgeving normaal gesproken wel verkopen.
  • F3, zwaarste soort (knal)vuurwerk zoals honderdduizendklappers: dit vuurwerk afsteken is komende jaarwisseling overal in Nederland verboden voor consumenten. U mag het nergens afsteken en vuurwerkhandelaren mogen het niet verkopen.
  • F4 professioneel vuurwerk en illegaal vuurwerk (zonder code): dit is overal verboden voor consumenten. Ook bestaat er vuurwerk in F2 en F3 dat alleen door professionele bedrijven mag worden afgestoken.

Vergunning voor vuurwerk afsteken door bedrijf

  • U heeft een vergunning nodig van de provincie Gelderland als u vuurwerk door een bedrijf wilt laten afsteken, zowel tijdens de jaarwisseling als de rest van het jaar.
  • Ook kan een vergunning van de gemeente nodig zijn, zoals bijvoorbeeld een evenementenvergunning voor een vuurwerkshow.
  • Bij de beoordeling van een vergunningaanvraag wordt rekening gehouden met de geldende coronamaatregelen.