Tijdelijke noodopvang Brakkenstein

Gemeente Nijmegen vangt 200 tot 250 mensen, die asiel aangevraagd hebben in Ter Apel, op in een voormalige manege in Brakkenstein. De noodopvang zal open zijn vanaf de laatste weken van oktober tot in ieder geval januari 2023. De Rijksoverheid heeft alle veiligheidsregio’s dringend gevraagd om extra crisisnoodopvangplekken aan te bieden voor mensen die in Nederland asiel hebben aangevraagd. Er is bij het aanmeldcentrum in Ter Apel te weinig plek om hen op te vangen. Daarom heeft de gemeente Nijmegen zo snel mogelijk een opvanglocatie ingericht. We hebben in Nijmegen al vaker noodopvang opgezet. Het gaat nu om een kortere tijd en om minder mensen.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Wie verblijven in de noodopvang?

Mensen die asiel aanvragen in Ter Apel, afkomstig uit verschillende landen. Zij zijn overgebracht vanuit aanmeldlocatie Ter Apel, in afwachting van een noodopvangplek ergens in Nederland. Maximaal is er plek voor 250 bewoners. Mensen waarvan vooraf duidelijk is dat zij geen kans maken op asiel, bijvoorbeeld vanwege een veilig land van herkomst, zullen hier niet verblijven.

Wat is Crisisnoodopvang

Crisisnoodopvangplekken zijn tijdelijke, eenvoudig ingerichte opvangplekken.  Zoals we dit een paar maanden geleden in de Jan Massinkhal hebben ingericht voor mensen uit Oekraïne en mensen uit andere landen die asiel aanvroegen, toen ook om de drukte in Ter Apel op te vangen. De gemeente zorgt voor 24 uur per dag voor toezicht en beveiliging in de opvanglocatie. Er is iedere dag een locatiemanager aanwezig. 

Waarom komt er tijdelijke opvang?

Er is dringend extra opvang voor mensen die asiel aanvragen in Nederland nodig. Het opvangcentrum in Ter Apel heeft op dit moment niet voldoende capaciteit om iedereen die in Nederland aankomt op te vangen, omdat de doorstroming niet snel genoeg gaat. De Rijksoverheid heeft daarom alle veiligheidsregio’s en de gemeentes dringend gevraagd om tijdelijk extra crisisnoodopvangplekken aan te bieden voor mensen die in Nederland asiel hebben aangevraagd. 

Wat gaat er precies gebeuren?

De opvanglocatie is een voormalig manegegebouw aan de d’Almarasweg. In het gebouw zijn verwarmde 4-persoons slaapruimten ingericht. Op het terrein staat een verwarmd paviljoen met slaapruimten voor 4 personen, aangevuld met sanitaire voorzieningen en een ontmoetingsruimte.
Er zullen zo’n 200 tot 250 mensen opgevangen gaan worden. In vergelijking met Heumensoord vorig jaar ging het toen om 1000 mensen en 6 jaar geleden om 3000 mensen.
De gemeente heeft de dagelijkse leiding over de opvanglocatie en zorgt voor 24-uurs toezicht. 
Bindkracht10 en het gemeentelijk sportbedrijf organiseren dagbestedingsactiviteiten voor de mensen in de opvang. De mensen die hier verblijven hoeven niet de hele dag in de noodopvanglocatie te blijven. Zij zijn vrij om bijvoorbeeld een wandeling te maken of om de stad te ontdekken.

Wanneer?

De eerste mensen hebben eind oktober hun intrek genomen. De opvang is in ieder geval open tot het einde van dit jaar. Als het nodig is, dan kan het zijn dat de locatie langer openblijft.

Omwonenden

De inwoners van Brakkenstein en andere Nijmeegse wijken hebben de afgelopen keren dat opvang acuut nodig was, laten zien dat mensen in nood hier welkom zijn. Wij hopen ook nu weer op uw begrip en steun. 
Omwonenden en de nabijgelegen verenigingen, bedrijven en organisaties zijn op 11 oktober via een brief en/of telefonisch op de hoogte gesteld. Voor vragen of informatie kunt u mailen naar noodopvang@nijmegen.nl

Waar is de opvanglocatie?

De opvanglocatie is een voormalig manegegebouw in het groen aan de d’Almarasweg, grenzend aan het spoor, nabij de Hortus in de wijk Brakkenstein. 

Hoeveel plek is er?

Het manegegebouw en het paviljoen bieden samen plek aan maximaal 250 bewoners. 

Waarom deze locatie?

Het manegegebouw stond leeg en kon snel en eenvoudig ingericht worden. Bij andere locaties zoals sporthallen moeten eerst de geplande activiteiten verplaatst worden.

Zijn er maatschappelijke initiatieven?

Bindkracht10 en het gemeentelijk sportbedrijf organiseren de dagbestedingsactiviteiten voor de mensen in de opvang. Als er hulp voor de mensen in de opvang nodig is, dan laten wij dat weten via deze website en social mediakanalen van de gemeente Nijmegen en Wij zijn Nijmegen. 

Hoeveel andere opvanglocaties zijn er in Nijmegen?

Dit is de enige locatie voor crisisnoodopvang in Nijmegen.
Het aantal opvangplekken in het bestaande asielzoekerscentrum (AZC) aan de Dommer van Poldersveldtweg wordt momenteel ook uitgebreid. Verder komt er een tijdelijk AZC aan de Stieltjesstraat. Daarnaast zijn er diverse gemeentelijke noodopvanglocaties voor mensen uit Oekraïne. Niet alleen Nijmegen helpt mee om extra opvangplekken voor asielzoekers uit Ter Apel te regelen. Andere gemeenten in onze Veiligheidsregio zoals Culemborg en Zaltbommel doen dat ook.

Inrichting?

In het manegegebouw zijn verwarmde slaapruimtes voor 4 personen. Ook is er een verwarmd paviljoen met slaapruimten voor 4 personen, aangevuld met sanitair en een ontmoetingsruimte.

Waar gaan deze mensen straks naartoe?

De mensen die hier worden opgevangen, blijven tijdelijk. Zij gaan niet allemaal naar het AZC in Nijmegen en komen niet allemaal permanent in Nijmegen (of Nederland) te wonen. Tijdens de asielprocedure blijven asielzoekers in een opvanglocatie: bijvoorbeeld een asielzoekerscentrum, of zoals nu in Nijmegen in een noodopvanglocatie. Als er plek ontstaat in de al bestaande AZC’s, kan het zijn dat de asielzoekers daar naartoe verhuizen. 
Als de asielzoekers een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen en daardoor statushouder worden, komen ze in aanmerking voor woonruimte in een Nederlandse gemeente. Dat kan overal in Nederland zijn. Hoeveel dat er zijn, hangt af van de grootte van de gemeente.

Wat is het COA?

Het Centrum Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zorgt voor de opvang van asielzoekers in Nederland tijdens de hele asielprocedure. Dit houdt in dat het COA zorgt voor huisvesting vanaf het moment dat de asielzoeker asiel aanvraagt in Nederland tot aan het moment dat de asielzoeker Nederland moet verlaten of een verblijfsvergunning krijgt. Het COA vangt asielzoekers op in asielzoekerscentra (AZC) of in noodopvanglocaties die verspreid over het hele land liggen. Meer informatie staat op de website van het COA