Wateroverlast Nijmegen-West
Doordat het grondwater is gestegen in Nijmegen-West, hebben sommige inwoners last van natte kelders en souterrains. We laten een onderzoek doen naar de oorzaken en de mogelijke oplossingen. Meer informatie over het onderzoek en bijeenkomsten vindt u op MijnWijkplan.
Op deze pagina leest u wat u nu misschien zelf kunt doen en uitleg over het beleid voor de grondwaterstand.
Overlast melden
Eerst willen we weten hoe groot het probleem is. Om hoeveel huizen gaat het en waar in Nijmegen-West is er wateroverlast? Deze informatie is belangrijk voor het onderzoek. Daarom is het belangrijk dat bewoners die wateroverlast hebben dit melden. Zo kunnen we met elkaar in contact blijven.
Heeft u eerder al een melding gemaakt via de Meld- en Herstelapp? Dan hoeft u dit niet nog een keer te doen. Met de meld- en herstelapp kunt u schade of overlast in de openbare ruimte melden. Maar wateroverlast in uw kelder of souterrain is een ingewikkelder probleem. Dit kan niet door de beheerders van de openbare ruimte of handhavers worden opgelost.
Heeft u wateroverlast in uw kelder of souterrain en heeft u dit nog niet doorgegeven? Meld het via wateroverlast@nijmegen.nl.
Wat u nu zelf kunt doen
Een pomp in uw kelder plaatsen
Om het water uit uw kelder te verwijderen, kunt u een pomp in de kelder plaatsen om water weg te pompen. Het water dat hiermee wordt weggepompt, mag tijdelijk in het riool worden geloosd. Behalve in de Jerusalembuurt heeft Nijmegen-West een gemengd rioolstelsel. Dit betekent dat alle putten via het riool afvoeren en dus niet bijdragen aan een hogere grondwaterstand.
Schimmel verwijderen en proberen te voorkomen
Als u lang in een huis met schimmel woont, kunt u hier gezondheidsklachten van krijgen zoals astma en andere problemen met ademen. Op de website GGDleefomgeving.nl vindt u tips om schimmels te verwijderen. En wat u kunt doen om te zorgen dat er geen nieuwe schimmel ontstaat.
Ook raadt de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) aan om voorlopig niet meer te wonen in kelders en souterrains met wateroverlast, totdat de overlast voorbij is.
Voor woningeigenaren: kelder waterdicht maken
Met een eigen woning of eigen terrein kunt u mogelijk nog meer doen. Bijvoorbeeld maatregelen om uw kelder waterdicht te maken. U kunt hiervoor de Toekomstbestendig Wonen Lening gebruiken.
Of vraag de Vereniging Eigen Huis om advies voor bouwkundige maatregelen.
Mogelijke vergoeding voor maatregelen
Houd er rekening mee dat u zelf verantwoordelijk bent voor het waterdicht maken van uw kelder. Komt uit het onderzoek van bureau RHDHV dat wij volledig verantwoordelijk zijn voor de grondwateroverlast? Dan denken we na over een vergoeding voor bewoners die de overlast bij ons meldden. Hoe deze vergoeding eruit zal zien, bespreken we in dat geval samen met de bewoners.
Beleid grondwaterstand
Op dit moment hebben we geen mogelijkheden om de grondwaterstand te verlagen. Dit regelen we namelijk in het algemeen met sloten en gemalen. Maar in Nijmegen-West zijn geen sloten of gemalen om water af te voeren.
We vragen onderzoeksbureau RHDHV om advies voor nieuw beleid voor het beheren van het grondwater. Een oplossing zou bijvoorbeeld kunnen zijn om sloten aan te leggen. Of bestaande vijvers voor waterafvoer aan te sluiten op bijvoorbeeld een sloot, kanaal of andere watergang. Uit het onderzoek moet dan duidelijk worden dat dit realistische maatregelen zijn. De maatregelen werken we dan samen met het waterschap uit.
Als u vragen heeft
Mail dan naar wateroverlast@nijmegen.nl. We werken deze webpagina bij zodra we nieuwe informatie hebben.