Vragen en antwoorden over kamerverhuur

Wat kan ik doen als ik overlast ervaar van kamerverhuur?

Heeft u overlast van een pand dat verkamerd is? Probeer eerst eens in gesprek te gaan met de bewoners of de eigenaar. Dit is meestal de snelste manier om het samen op te lossen. Komt u er niet uit? Dan kunt u de overlast aan ons doorgeven via de Meld & Herstelapp. Dat werkt als volgt:

  1. Open de app op uw smartphone. Indien u de app nog niet heeft, download deze dan in Google Playstore of de Appstore
  2. Maak, als u dat nog niet heeft, een account aan. Het is ook mogelijk om te kiezen voor anoniem melden
  3. De Meld & Herstelapp vraagt u om een foto toe te voegen. Dit kan ons helpen om een beeld te krijgen van de situatie. Als u dat niet wilt, kunt u de stap overslaan 
  4. Kies uit de lijst met categorieën voor ‘overlast’
  5. Vul bij het veld ‘opmerking’ duidelijk in waar u overlast van ervaart, bijvoorbeeld geluidsoverlast. Geef aan dat het om een kamerverhuurpand gaat. Vul ook de exacte locatie in van het pand waar de overlast vandaan komt
  6. Vervolgens kunt u de melding versturen

Lukt het niet via de Meld & Herstelapp? Bel dan 14024 tijdens kantoortijden. Op de pagina Overlast kamerverhuur melden staat meer informatie. 

Wanneer heb ik een vergunning nodig om kamers te verhuren?

Als u 3 of meer kamers wilt verhuren. Of als u aan 3 of meer personen wilt verhuren. De gemeente Nijmegen kent 2 vergunningen: een omgevingsvergunning en een omzettingsvergunning. Op basis van het facetbestemmingsplan Kamerverhuur heeft u een omgevingsvergunning nodig. 

Wilt u een pand met een WOZ-waarde tussen de € 220.000,- en een maximum vande € 350.000,- verkameren? Dan heeft u een omzettingsvergunning nodig. Wilt u een pand met een WOZ-waarde van boven de € 350.000,- verkameren? Dan is een omzettingsvergunning niet nodig. Wilt u een pand met een WOZ-waarde onder de € 220.000,- verkameren? Dan krijgt u geen omzettingsvergunning

Hoe blijf ik op de hoogte van nieuwe aanvragen en besluiten voor kamerverhuur?

Alle nieuwe besluiten worden op de website van Overheid.nl gepubliceerd. Overheid.nl heeft ook een e-mailservice waarmee u automatisch besluiten en andere berichten van de gemeente in uw mailbox ontvangt: meld u aan via de website van Overheid.nl

De woning naast mij is te koop. Ik wil voorkomen dat er studenten komen wonen, wat kan ik doen?

Om een woning te mogen verkameren moet er een omzettingsvergunning en/of omgevingsvergunning aan worden gevraagd. U kunt bezwaar maken tegen deze vergunning(en).  

Wat kan ik doen als Vereniging van Eigenaren (VvE) om kamerverhuur tegen te gaan?

In de splitsingsakte kunt u bepalingen voor het gebruik opnemen. Om kamerverhuur tegen te gaan moet u in de splitsingsakte opnemen dat onzelfstandige kamerbewoning niet mag. Worden dan toch kamers verhuurd, dan kunt u privaatrechtelijk stappen nemen. Wanneer hiervoor geen vergunning is verleend, kunt u ook de gemeente verzoeken handhavend op te treden. 

Heb ik een vergunning nodig als ik een woningen voor mijn kinderen wil kopen?

U heeft een vergunning nodig als het gaat om 3 kamers of meer. Het kan zijn dat u gebruik kan maken van de hospitaregeling.