Datum:

Avond- en nachtafsluiting straten centrum

Op woensdag 14 februari 2024 start de definitieve avond- en nachtafsluiting van de van Welderenstraat, Arksteestraat, de kop van de Molenstraat en een deel van de Eerste en Tweede Walstraat. Tot 1 maart worden overtreders gewaarschuwd, daarna zal er beboet worden.

Na verschillende proefafsluitingen in 2022 en 2023 start nu de definitieve avond- en nachtafsluiting van de straten. Bewoners, bezoekers en ondernemers gaven bij verschillende enquêtes aan dat de buurt veel veiliger voelde en prettiger werd bij de afsluiting. Nadat in oktober 2023 een verkeersbesluit is genomen om de afsluiting mogelijk te maken is er door een kleine groep ondernemers bezwaar ingediend. De gemeente vindt de bezwaren niet zwaar genoeg wegen om de afsluiting nog verder uit te stellen. Mochten de ondernemers nadeel ondervinden van de afsluiting, dan is nadeelcompensatie mogelijk.

Hoe werkt de afsluiting? 

Zowel de Arksteestraat, Molenstraat, van Welderenstraat en de Eerste en Tweede Walstraat zijn vanaf woensdag 14 februari 2024 afgesloten van 18.00 tot 06.00 uur, en op koopavonden van 21.00 uur tot 06.00 uur. Tot en met donderdag 29 februari geldt er een gewenningsperiode met waarschuwingen in plaats van boetes. Vanaf 1 maart worden er boetes uitgeschreven bij overtredingen.
De avondafsluiting werkt met cameratoezicht. De camera’s scannen de kentekens aan het begin van de afsluiting. In juni evalueren we of het goed werkt.

Wie mogen er langs de avond- en nachtafsluiting? 

De afsluiting geldt voor auto’s, motoren en vrachtwagens. Bewoners en ondernemers met een vergunning voor zone Centrum mogen langs de afsluiting rijden om te parkeren. Bewoners en ondernemers met een vergunning voor zone B mogen langs de afsluiting rijden om zone B te bereiken. Nood- en hulpdiensten mogen altijd doorrijden, net als bewoners binnen het gebied met een gehandicaptenparkeerkaart. Dit geldt ook voor taxi’s.

Bezoekers 

Tijdens de afsluiting kunnen bezoekers niet in de afgesloten straten parkeren. In plaats daarvan kunnen zij parkeren in de parkeergarages Keizer Karel of Mariënburg of in een ander deel van het centrum. Na 18.00 uur betaalt het bezoek in de parkeergarages € 0,50 per uur. Als er al eerder geparkeerd is (bijvoorbeeld op de Molenpoort), kan verkeer altijd de afgesloten straten verlaten.