Datum:

Commissie 'Het Nijmeegs Verzet zichtbaar maken' van start

De Nijmeegse gemeenteraad heeft unaniem besloten om het verzet in de Tweede Wereldoorlog te eren met een aantal nieuwe straatnamen en bakens. Vier historici adviseren over de namen en thema’s waarmee de gemeente de zichtbaarheid van het verzet beter kan maken. Samen vormen ze de commissie ‘Het Nijmeegs Verzet zichtbaar maken’. Deze staat open voor tips en aanbevelingen.

De adviescommissie ‘Het Nijmeegs Verzet zichtbaar maken’ bestaat uit 4 historici met veel kennis van het verzet in Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn Lennert Savenije (Radboud Universiteit), Joost Rosendaal (Radboud Universiteit), Henk Termeer (Werkgroep Oorlogsdoden, 4 en 5 mei comité Nijmegen en Numaga) en Anneke Nolet (auteur over vrouwen in het Nijmeegs verzet).

Straatnamen en bakens 

De opdracht van de commissie is om de zichtbaarheid van het verzet te bevorderen door een lijst met de namen van verzetsmensen voor een beperkt aantal straatnamen op te stellen. En suggesties te geven voor locaties en thema’s voor een aantal historische bakens. 
De commissie brengt half december 2019 een advies uit. Het college van burgemeester en wethouders stelt daarna aan de gemeenteraad een lijst met straatnamen en bakens voor. 

Tips voor 31 oktober 2019

De commissie staat open voor tips en aanbevelingen. Dit kan nog tot 31 oktober 2019 via het mailadres adviescommissiezichtbaarverzet@nijmegen.nl.