Datum:

Koninklijke onderscheiding voor mevrouw Marie-José van den Hout

Mevrouw M.J.P. van den Hout (77) ontving op zondag 9 juni 2019 de versierselen behorende bij haar benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Zij krijgt de Koninklijke onderscheiding voor haar verdiensten voor Galerie Marzee en met name voor haar inzet van jong talent op het gebied van moderne sieraden.

Mevrouw Van den Hout heeft in 1979 Galerie Marzee opgericht en is 40 jaar galeriehouder/directeur. Galerie Marzee is inmiddels een van de grootste, meest prestigieuze galeries in de wereld op het gebied van moderne sieraden. De galerie verzorgt niet alleen tentoonstellingen met fraai gevormde boeken maar verkoopt ook sieraden.

Dragers van de sieraden zijn inmiddels op 300 foto’s geportretteerd, de resultaten hiervan staan in de boeken ‘Sieraden de keuze van …’. Musea over de hele wereld lenen geregeld delen van de collectie om tentoon te stellen bij overzichtstentoonstellingen van hedendaagse sieraden en objecten.

Mevrouw Van den Hout wordt vanwege haar internationale bekendheid regelmatig nationaal en internationaal gevraagd als beoordelaar en gastconservator. Dit is vooral om het werk van jonge kunstenaars te tonen.

Mevrouw Van den Hout steunt vanaf het begin van haar carrière vrouwelijke kunstenaars en medewerkers. Vanaf 1987 worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd van pas afgestudeerden van diverse internationale opleidingen. Bij de 30e tentoonstelling waren meer dan 100 deelnemers betrokken van meer dan 40 opleidingen verspreid over de wereld. Om een internationaal platform voor jonge kunstenaars te scheppen, organiseert mevrouw Van den Hout de Marzee Graduate Show, de Ravary workshops, de Marzee Graduate Prize en het Marzee for Starters-project.

In 2018 heeft mevrouw Van den Hout de Stichting Marzee Collectie opgericht. Dit is een internationale museale collectie hedendaagse sieraden en objecten van sieraadontwerpers en kunstenaars. Deze collectie is de afgelopen 40 jaar opgebouwd door aankopen uit tentoonstellingen in galerie Marzee zelf en in door de galerie georganiseerde tentoonstellingen in musea. De collectie laat alle activiteiten van de 40-jarige geschiedenis van Galerie Marzee zien.

Naast bovenstaande activiteiten is mevrouw Van den Hout oprichter van het platform Moderne Muziek Nijmegen en organisator van concerten van de Stichting Moderne Muziek Nijmegen. Zij zorgt daarbij voor de organisatie, contacten leggen met musici én stelt haar galerie ter beschikking als podium. Inmiddels heeft het Podium Marzee landelijke bekendheid hiermee gekregen. Het is een van de weinige podia in Nederland dat zich uitsluitend richt op hedendaagse klassieke muziek. De stichting zoekt jong aanstormend talent en werkt grensoverschrijdend samen met onder andere Musikfabrik Köln.

Mevrouw Van den Hout ontvangt haar Koninklijke onderscheiding op zondag 9 juni 2019 om 16.30 uur uit handen van locoburgemeester Vergunst tijdens de opening van de tentoonstelling ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Galerie Marzee, Waalkade 3, Nijmegen.