Datum:

Nieuwe noodopvang in Waalhaven

Vanaf maandag opent de gemeente Nijmegen een tweede locatie voor noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen. In de Waalhaven komen twee cruiseschepen te liggen om vluchtelingen op te vangen. Het eerste schip meert maandag 14 maart aan.

Het is oorlog in Oekraïne. Op dit moment komen overal in Nederland vluchtelingen aan. Alle gemeenten in het land zijn daarom de afgelopen dagen op zoek geweest naar plekken voor (nood)opvang. Nijmegen ook. Op dit moment wordt de Jan Massinkhal als crisisnoodopvang ingericht voor opvang.

Er zijn snel meer plekken nodig. De twee schepen zullen aanvullend ruimte gaan bieden. Het eerste cruiseschip komt maandag 14 maart in de Waalhaven aan, het tweede schip op maandag 28 maart. De schepen zullen in ieder geval voor zo’n twee maanden dienen als slaap- en verblijfplaats voor Oekraïense vluchtelingen. Per schip kunnen zo’n 120 mensen gehuisvest worden. De schepen bieden basisvoorzieningen en zijn direct gereed voor gebruik. Samen met Bindkracht10, het Rode Kruis, vrijwilligers, zorgaanbieders en andere partners doen we er alles aan om de opvang van de vluchtelingen zo goed mogelijk te laten verlopen. 

De verwachting is dat er nog meer opvang nodig zal zijn, ook na de komst van deze schepen. Daarom blijft de gemeente Nijmegen zoeken naar geschikte locaties voor opvang waar gevluchte Oekraïners langer kunnen blijven als dat nodig is.

Antwoorden op veel gestelde vragen staan op www.nijmegen.nl/oekraine. Sommige antwoorden hebben we nog niet. De website wordt daarom steeds opnieuw aangevuld met informatie.