Datum:

Noodopvang in Waalhaven verlengd, twee verdiepingen Stieltjesstraat overgedragen aan COA

De noodopvang in de Waalhaven zal ook tijdens de zomer nodig zijn. Twee verdiepingen in het gebouw van het voormalig belastingkantoor aan de Stieltjesstraat zullen in plaats van personen uit Oekraïne, huisvesting gaan bieden aan personen die asiel hebben aangevraagd en opgevangen worden door het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Dat heeft het gemeentebestuur vandaag besloten.

Noodopvang Waalhaven verlengd tot 1 september

Sinds eind maart worden er ruim 200 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen op schepen in de Waalhaven. Eerder lieten we weten dat deze schepen enkele maanden nodig zouden zijn. De ernstige situatie in Oekraïne duurt nog altijd voort. Andere opvanglocaties in de stad zijn nog niet klaar. De schepen in de Waalhaven zijn daarom ook tijdens de zomerperiode nodig, in ieder geval tot 1 september. Waar nodig gaan we in gesprek met de gebruikers van de haven die direct gevolgen ondervinden van dit besluit, bijvoorbeeld tijdens de 4-daagse.

Verdiepingen Stieltjesstraat overgedragen aan COA

Landelijk is er een groot tekort aan opvangplekken voor personen die zich gemeld hebben voor asiel. Dat zijn personen met uiteenlopende nationaliteiten. Het centrale aanmeldcentrum Ter Apel is overvol. Na een verzoek van de Rijksoverheid en het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) heeft het bestuur van de gemeente Nijmegen besloten de twee verdiepingen in het gebouw van het voormalig belastingkantoor aan de Stieltjesstraat die op dit moment klaar gemaakt worden om personen uit Oekraïne op te vangen, ter beschikking te stellen aan het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA). De tijdelijke bewoners komen als de locatie én het COA daar klaar voor is. Wanneer dat precies is, weten we niet.
Het huurcontract dat COA ondertekent is voor 5 jaar. Of tijdens deze hele periode de verdiepingen nodig zullen blijven, is afhankelijk van de aantallen personen die asiel aanvragen in Nederland en de beschikbaarheid van opvangplekken elders.

Andere opvanglocaties in Nijmegen

Tot 1 juni is er crisis-noodopvang in de Jan Massinkhal. Naast opvang voor personen uit Oekraïne wordt daar ook plek geboden aan personen die asiel hebben aangevraagd (COA). Er komen nog meer plekken voor noodopvang in de stad, in ieder geval: in het voormalig schippersinternaat achter het CWZ, boven bioscoop VUE aan de Tweede Walstraat, in de Daniëlskerk aan de Daniëlsweg in de wijk Hees en later in de zomer in het gebouw aan de Tarweweg 2, tegenover het CWZ.
Antwoorden op veelgestelde vragen staan op www.nijmegen.nl/oekraine. Sommige antwoorden hebben we nog niet. De website wordt daarom steeds opnieuw aangevuld met informatie.