Datum:

Persstatement naar aanleiding van aangekondigde demonstratie Extinction Rebellion

De demonstratie is door Extinction Rebellion bij ons gemeld. De organisatoren hebben de start- en eindlocatie van hun protestactie genoemd, maar weigeren de verdere route bekend te maken en kondigen aan wegen te willen blokkeren.

Burgemeester Bruls: “De organisatoren van deze demonstratie hebben ondanks diverse verzoeken geweigerd om de route die men wil lopen met mij te delen. Demonstreren is een belangrijk recht, maar je kunt je mening ook prima verkondigen zonder hinder of gevaar voor anderen. De demonstratie mag daarom doorgaan, maar op een verantwoorde manier die de veiligheid voor iedereen in deze stad garandeert”. 

De burgemeester van Nijmegen heeft daarom besloten beperkingen op te leggen: de demonstratie mag alleen in het Kronenburgerpark plaats vinden. Een protestmars is niet toegestaan, blokkades uiteraard ook niet. Het is ook niet toegestaan om tenten mee te nemen en objecten te plaatsen. 

Met deze beperkingen kan de demonstratie op een ordentelijke manier worden gehouden zonder dat deze tot verstoring van de openbare orde leidt. En wordt de verkeersveiligheid en de doorgang voor hulpdiensten niet belemmerd.