Datum:

Regionale aanpak overlast gevende asielzoekers officieel gestart

De burgemeesters van Boxmeer, Grave, Nijmegen, Sint Anthonis en Venray hebben woensdag 8 september hun handtekening gezet onder de samenwerkingsovereenkomst ‘Regionale aanpak overlastgevende asielzoekers’. De overeenkomst maakt het mogelijk om vier extra’s boa’s in te zetten om in de vijf gemeenten de overlast door een kleine groep asielzoekers te bestrijden. Bij de ondertekening was ook demissionair staatssecretaris Broekers-Knol aanwezig.

De vijf gemeenten hebben met elkaar gemeen dat ze een azc binnen hun grenzen of in hun directe omgeving hebben. Een klein deel van de bewoners van de azc’s zorgt voor overlast, in winkelcentra, in het openbaar vervoer en in de openbare ruimte. Omdat de overlast gevende groepen zich steeds verplaatsen is een gezamenlijke aanpak noodzakelijk. Burgemeester Bruls licht toe: “Om deze groep goed aan te kunnen pakken is samenwerking noodzakelijk. Het gaat gelukkig maar om een kleine groep overlastgevers, die echter wel het draagvlak voor de opvang van mensen die dit echt nodig hebben, ondermijnt. Ik ben dan ook blij met onze samenwerking”.

Bijzondere samenwerking

Sinds het voorjaar van 2020 wordt aan die gezamenlijke aanpak gewerkt. Daarbij zijn naast de vijf gemeenten ook de openbaarvervoersbedrijven, politie, Openbaar Ministerie en het COA betrokken. De samenwerking overschrijdt niet alleen vijf gemeenten, maar ook drie provincies, evenzoveel politieregio’s en arrondissementen plus meerdere vervoersregio’s. Dat maakt de gezamenlijke aanpak ingewikkeld, maar ook bijzonder. Het ministerie van Justitie en Veiligheid ondersteunt de samenwerking met een subsidie van € 250.000,-.

Effecten zichtbaar

Door de coronapandemie, Europese aanbestedingsregels en krapte op de arbeidsmarkt konden de boa’s later dan gepland aan de slag. Sinds het voorjaar van 2021 zijn de boa’s aan het werk. De eerste voorzichtige effecten zijn al zichtbaar, maar de gemeenten verwachten de eerste echte resultaten tegen het einde van het jaar.