Datum:

Vernieuwende sportartikelen in Nijmeegse sportzalen

Nijmeegse sportzalen gaan de komende 2 jaar proefdraaien met vernieuwende sportartikelen die je voor verschillende sporten kunt gebruiken. Het gaat om los spelmateriaal (‘7 beweegkoffers’) dat steeds op een andere locatie wordt gebruikt, een led-vloer in gymzaal Zwanenveld met verlichte belijning, en sporttoestellen voor klim- en klauterparcoursen (cube sports). Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten om gezond leven en bewegen aan te moedigen.

Beweegkoffers

Een beweegkoffer is koffer met losse onderdelen die gebruikt kunnen worden in gymlessen en bij verschillende sporten. De inhoud van de beweegkoffer heeft een eigen thema zoals urban sport. Bij urban sport kun je denken aan sporten als BMX fietsen, Freerunning, pannavoetbal, 3x3 basketbal, bootcamp en skateboarden. Urbansport vindt vooral buiten plaats, maar ook binnen kun je van alles doen. Bijvoorbeeld door schuimblokken in verschillende vormen (een kast of helling) waarmee je binnen een free run parcours kunt nabootsen, door skeelers met hellingen of een balanceerband (slackline) waarop je leert je evenwicht te houden.

Cube Sports

Cube Sports is een nieuw systeem van sporttoestellen voor binnensportaccommodaties dat op verschillende manieren gebruikt kan worden. Iedere leerling/sporter/gebruiker kan met het materiaal op eigen niveau sporten en bewegen. Het bestaat voor het grootste deel uit losse onderdelen die gemakkelijk verplaatst kunnen worden. Binnen het bewegingsonderwijs is dit goed in te zetten bij bijv. een apenkooi-opstelling of een klim- en klauterparkoers. Binnen de breedte- en topsport is het materiaal in te zetten bij bijvoorbeeld (kracht)trainingen.

Ledvloer in gymzaal Zwanenveld

De ledvloer is een vernieuwing op het gebied van (sport)vloeren. De ledvloer brengt belijningen op de sportvloer terug naar 1 speelveld, wat prettig is om op te spelen als sporter. Eén duidelijk opgelicht sportveld, in plaats van traditionele lijnen die kriskras door elkaar heen lopen. Daarnaast helpt het slechtzienden om hun sport goed en op het juiste niveau te kunnen spelen. Ook als oefenlijnen voor revalidatie, fysiotherapie, spelvormen en fitness biedt de ledvloer een uitkomst. De ledvloer helpt teamsporters en ook sportief bewegen, spelen en ontmoeten.

Andere vernieuwingen

Het plaatsen van een interactieve spelmuur met projecties (‘smartwall') op 2 nader te bepalen locaties. Op de spelmuur worden animaties geprojecteerd waarbij contact met de muur wordt omgezet tot scores of verandering van opdracht. Ook wordt sportzaal Onder St. Steven aangepast om te kunnen gebruiken voor meer sporten. En in een aantal sportzalen komen geluidsborden op de wand met sport- en spelaanleidingen. Hiermee kan ook de wand betrokken worden tijdens trainingen en gymlessen en er dus van meer uitdagingen gebruik kan worden.

Financiën

In totaal is er een bedrag van € 480.000 te gebruiken in 2023 en 2024, € 240.000 per jaar.