Datum:

Wout Waanders nieuwe stadsdichter van Nijmegen

Wout Waanders is de komende 2 jaar de nieuwe stadsdichter van Nijmegen. Dat is zojuist door wethouder cultuur Noël Vergunst bekend gemaakt bij de Poëzieweek. Hij volgt Amal Karam op. 

Wout Waanders (1989) studeerde bedrijfscommunicatie en Nederlandse Letterkunde aan de Radboud Universiteit en schrijft poëzie en proza.
Zijn gedichten worden gepubliceerd in (literaire) tijdschriften als Hollands Maandblad, NRC, De Titaan, MEST Magazine, VOX en Extaze. Naast het schrijven van gedichten draagt hij ook voor  op verschillende podia en festivals zoals de Zwarte Cross, Lowlands en de Wintertuin. Bij de Wintertuin Uitgeverij verscheen in 2015 zijn chapbook Olifantopia, een kruising tussen een dichtbundel en een pretpark. 

Waanders is actief als begeleider van jong schrijftalent, schrijfcoach bij de HAN en docent aan de opleiding Creative Writing van ArteZ. In 2012 won hij de Poëzieprijs van de stad Oosteinde, in 2014 Write Now! ‘s-Hertogenbosch en in 2015 is hij onderscheiden met de universitaire studieprijs 2015 van de Radboud universiteit. 

De stadsdichter schrijft in opdracht van de gemeente tenminste 6 gedichten per jaar die gaan over grote of kleine gebeurtenissen in de stad en hij verzorgt voordrachten bij ‘eenzame uitvaarten’, uitvaarten van Nijmegenaren zonder familie of nabestaanden. De stadsdichter is ook betrokken bij educatieve projecten op scholen. 
Daarnaast kan hij op eigen initiatief en op verzoek van organisaties en instellingen gedichten schrijven, voordragen en publiceren en zo brengt de stadsdichter de poëzie dichter bij de mensen in onze stad. 

Meer informatie: www.woutwaanders.nl
 

rabarberlimonade

op een onbewaakt ogenblik 
was er een meisje in mijn 
rabarberlimonade gesprongen.

het was lastig te zien of ze 
in paniek de kant probeerde te bereiken,
of daar alleen maar wat rond dobberde

voor de zekerheid heb ik in één keer alle limonade
met het rietje uit het glas gedregd.
haar daarna op mijn arm
te drogen gelegd.

iemand zei later; wist je
dat je heel ziek kan worden
van zoveel limonade in één keer, 
zeker met rabarber,

maar dat was iemand die altijd
dezelfde route naar huis toe rijdt,
alle vakantiedagen een ontbijtbuffet, 
tomatensoep. nooit eens een leven redt.